Често задавани въпроси
Имате въпроси?
Можете да прегледате често задаваните въпроси.
Кои са предимствата на тази счетоводна система?

Повече не са ви нужни обновления, посещения на място, инсталации на софтуер, плащане на работно място или за брой водени фирми. Нашият интернет базиран софтуер е лесен, и удобен за ползване. Ние ще осигурим безпроблемно обслужване на вашите данни, където и да сте ние се грижим за тях. Имате браузър? Вече имате всичко за работа.

Какво представлява този софтуер?

Това е счетоводната система на бъдещето! Интернет базирана, комплексна, многофирмена счетоводна система, предназначена както за големи фирми, малки и средни предприятия, така и за счетоводни къщи. Нашата система си съперничи дори и с най-известните български настолни счетоводни приложения, но притежава предимствата, давани от интернет средата.

Има ли системата възможност клиентите ми да качват документи?

С нашия софтуер можете да работите и "Онлайн Счетоводство". Вие сте счетоводител или счетоводна къща и искате клиентите ви да ви предоставят сканирани копия на документите си? Този софтуер е за вас!. Вашите клиенти качват документите си в защитена среда, вие им предоставяте достъп до тази среда с парола и сертификат, осчетоводявате ги онлайн, а вашите клиенти могат по всяко време да преглеждат своите справки и отчети. Тази опция е валидна само за определени планове.

Защитени ли са данните ми?

Да, вашите данни са защитени напълно. Защитата се осъществява посредством SSL криптиране, с използване на сертификат за достъп с 1024 битов ключ. Допълнително е добавена ауторизация при вход с парола и потребителско име.

Може ли друг да преглежда или редактира данните ми?

Не. Всяка база данни е физически отделена от останалите. Да се пробие сигурността на вашите данни е невъзможно! SSL криптирането, което ползваме се използва от всяка банкова институция в света. Още повече, че нашите хостинг сървъри са едни от най-надежните.

Мога ли да получа информация за акаунта си по телефон или скайп?

Не, не можете да получите! Телефонът и дори електронната поща не ни дават възможност да Ви идентифицираме със сигурност като наш клиент. Никаква информация свързана с нашите клиенти, техни акаунти и др. под не се предоставя по телефон, електронна поща, скайп или други начини за изпращане на съобщения! За всякаква информация свързана с акаунта ви, данните в него и др. под. ползвайте вградения в счетоводната система модул за съобщения.

По всяко време на денонощието ли имам достъп до своите данни?

Да! Нашите сървъри са постоянно Online, ние разчитаме само на най - добрите хостинг компании, поради това Ви гарантираме непрекъснат, 24 часов, достъп до тях!

С колко на брой фирми мога да работя?

Системата е интернет базирана, което Ви позволява, в зависимост от избрания от вас план, да работите с няколко или с негораничен брой фирми.

Колко работни места мога да ползвам?

Можете да да работите от негораничен брой работни места.

Мога ли да разчитам на преференциални цени при покупка на друг ваш софтуер?

Да, всеки наш клиент, в зависимост от избрания план, има право на преференциални цени при покупка на друг наш модул!

Ще доплащам ли за обновления?

Не, няма да доплащате за обновления!

Какъв софтуер трябва да имам за да работя?

Системата е интернет базирана, имате браузър - значи сте готови за работа. С нашата система можете да ползвате дори таблет и нетбук.

С кои браузъри работи системата?

С всеки браузър. С нашата система можете да ползвате дори таблет и нетбук. Можете да работите и под Linux.

Трябва ли да инсталирам нещо за да работя?

Всички промени в системата се извършват от нашия екип без за това да е необходимо извършването на каквито и да е действия от ваша страна.

Открих проблем или несъответствие на системата с изисванията на закона. Какво да правя?

Веднага ни уведомете. Всяко основателно уведомление ще бъде разглеждано с приоритет пред останалите молби за съдействие. Всеки наш клиент, който подпомага усъвършенстването и доразвиването на софтуера ни получава допълнителни бонуси.

Мога ли да искам техническа помощ през формата за контакти в този сайт?

Да, можете. Всички молби за съдействие и искания за техническа поддръжка изпратени от формата за контакти на този сайт ще бъдат разглеждани според техния приоритет и ред на постъпване. С най-висок приоритет са съобщенията за технически грешки при работата със системата и несъответствия със изискванията на закона.

Мога ли да разчитам на техническа поддръжка по телефон или скайп?

Не, не можете да разчитате на такава поддръжка! Техническата поддръжка по телефона не ни дава възможност да Ви идентифицираме със сигурност като наш клиент. НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ НЕ СЕ ПРEДОСТАВЯ ПО СКАЙП, ТЕЛЕФОН, ЕЛЕКТРОННА ПОЩА И ДРУГИ ПОДОБНИ! Ние ще ви позвъним ако това се налага за своевременното и качествено отстраняване на проблем.

Имам проблем, какво да правя?

Можете по всяко време да пуснете молба за съдействие.

Кога мога да сменя своя план?

Избраният от вас план е годишен. Можете да го смените след изтичането на календарната година, за която сте платили. Смяна на план преди изтичането на календарната година е възможно само след провеждане на допълнителни разговори с упълномощените за това лица.

Мога ли да "сляза" на по-нисък план?

Веднъж избрали по-висок годишен план не можете да се прехвърлите към по-нисък такъв със запазване на броя обслужвани фирми и въведените данни. Ще се наложи да заплатите новоизбрания план и да въведете отново началните салда на обслужваните от вас фирми.

Забравих си паролата за достъп. Какво да направя?

Забравена парола се предоставя само и единствено на електронната поща, посочена от Потребителя при регистриране на акаунта.

Мога ли да импортна свои данни и номенклатура в тази системата?

Да, можете след заплащане на съответна такса. Импортът се осъществява от наш служител. Импортирането на номенклатура и данни от вас, в настоящата версия, е забранен с цел гарантиране на сигурността на уеб системата. Ако не желаете да заплащате допълнителна такса за да стартирате със системата ще се наложи да въведете началните салда по вашите сметки, както и да настроите своята номенклатура ръчно.

Не смятам да подновя абонамента си. Какво ще стане с данните ми?

Ако решите, че няма да подновявате своя абонамент следва - преди изтичането на текущия си абонамент - да генерирате всички годишни справки и да ги даунлоаднете. След изтичане на вашия абонамент и неподновяването му в определения за това срок вашата база данни ще бъде физически премахната от нашите сървъри.

Много компании ни вярват! Станете едни от тях днес!